Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб в Хлебопекарна»Млечен хляб по японска рецепта

Млечен хляб по японска рецепта

Млечен хляб по японска рецепта
Снимка: За мама, от Англия
1 / 5
08/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Внасяме щипка японска култура на трапезата, приготвяйки този пухкав млечен хляб"

Необходими Продукти

  • За кашичката
  • мляко - 3 с.л.
  • вода - 3.с.л.
  • брашно - 2 с.л. (25 г.)
  • За хляба
  • брашно - 300 г тип 500 (около 2 чаши и 2 с.л.)
  • мая - 2 с.л. активирана суха (малко под, може 7 г)
  • мляко - 120 мл стайна температура
  • масло - 30 г неподсолено (около 2.с.л. разтопено)
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 3 с.л. (и с мед може, става чуден меден хляб)
  • яйца - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1.) За кашичката (tangzhong) слагаш в тиган 3-те супени лъжици вода и мляко и брашното. Разбъркваш да няма буци и го сгряваш на котлона, докато не стане кашичка. Консистенцията трябва да изстине, преди да се замеси хлябът. Аз я премествам кашичката в чаша и чукам вътре яйцето, че по-лесно се размесва после.

2.) Ако нямаш активирана мая, може към кашичката да сложиш захарта, като поизстине, и да шупнеш маята да я активираш. Аз използвам активирана, директно си я слагам в брашното, няма проблеми.

Ако ще месиш с ръце, сложи всички продукти на кладенче в купа сред брашното (обаче солта да не се докосва до маята, че ще я убие) и с една шпатулка или вилица, докато се размеси малко, и после размесваме с ръце. След като е замесено тестото за хляба, слага се в намазана с олио купа и се оставя да втаса на топло място за около 1 час.

Аз слагам всички съставки в хлебопекарната и на цикъл за тесто. Можеш тук да спреш, да го сложиш с тънка кора цикъл и става хубав хляб, обаче аз обичам да го правя традиционално и го изкарвам и оформям по следния начин, още по-вкусно, когато се вдигне още един път:

3.) Чукаш го да спадне и го изкарваш на леко поръсен с брашно плот. Разделяш го на три части (най-лесно с остър нож). Развиваш всяка част на овал. Сгъваш единия край до по средата, след това другия край до по средата, да има 3 слоя. След това го обръщаш настрани и го завиваш на руло (все едно правиш канелено руло). След това трите части се слагат една до друга в намазнен съд (22 на 12 см е идеален, или малко по-малък - виж снимки).

Завиваш го и оставя да се втаса отново, докато достигне ръба на съда. Горе-долу 20-35 м.

Как да знаеш дали всеки хляб е готов да се пече?

Натискаш го с пръста - до кокалчето да влезе, и ако се връща бавно, е готов. Ако се връща бързо, още време иска. Ако не се връща изобщо, значи е останал много да втаса.

Намазваш с жълтъка (към него около 2 с.л. вода) и печеш на 175 градуса температура за 30 мин. Покриваш го с фолио, ако много почернее.

Млечният хляб по японска рецепта традиционно е с много тънка кора, затова не слагам във фурната купа с вряла вода.

Послепис: Мамо, ти не обичаш сладко, сложи си 2 с.л. захар или 1 и 1.2 ...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Става страхотен този хляб!
25.05.2023 19:10