Начин на приготвяне
Загрейте млякото леко, трябва да е хладко, около 35-40°C.
Накиснете шафрана в малко топла вода, за да освободи аромата и цвета си.
В съда на хлебопекарната поставете съставките в следния ред:
Мляко
Разтопеното масло/зехтин
Захарта
Солта
Яйцето
Шафрана заедно с водата, в която е киснат
Брашното, поставете го, така че да покрива течностите.
Маята, направете малка вдлъбнатина в брашното и я поставете там, за да не се допира директно до течностите в началото.
Изберете програмата за „основен хляб“ или „сладък хляб“ (ако вашата хлебопекарна има такава опция).
Задайте предпочитаната коричка-светла, средна или тъмна.
Оставете хлебопекарната да свърши работата. Обикновено програмата ще продължи между 2:30 и 3:00 часа.
Когато хлябът в хлебопекарна е готов, го извадете внимателно от хлебопекарната и го оставете да изстине върху решетка.
Можете да добавите шепа сушени плодове (като стафиди) или ядки, за да обогатите вкуса. Добавете ги след звуковия сигнал на хлебопекарната, ако има такава функция.
Ако желаете по-наситен цвят и аромат на шафран, можете да увеличите количеството му леко, но бъдете внимателни, защото твърде много може да направи вкуса прекалено силен.
Приятно печене!
Вижте още каква мая да използваме за хлебопекарна, както и какво е най-доброто брашно за хлебопекарна.