Агнешко печено с винен сос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Агнешко печено с винен сос2 / 2
06/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4-6
"Агнешко обожаваме да хапваме, не само по Великден, но непременно по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - около 1, 2, агнешка плешка, бут или др.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • зехтин - 4 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 с.л. сушен
  • за винения сос
  • лук - 1 глава, малка
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • бульон - 1 и 1/2 ч.ч. телешки
  • брашно - 2 с.л. царевично
  • домати - 1 с.л. доматено пюре
  • черен пипер - прясно смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре изчистете агнешката плешка от ципи и мазнини, ако има. Направете 10-12 прореза с нож и шпиковайте месото със скилидките чесън. Разбъркайте заедно зехтина, лимоновия сок, меда и розмарина и намажете агнешкото обилно с този сос. Оставете го в покрит съда да престои за известно време, за да се овкуси.

Прехвърлете го в намазнена тава и сложете да се пече в умерена загряна, на около 200 градуса фурна. След това агнешко печеното се прехвърля в голяма чиния и се увива с фолио, за да се запари за 15 минути.

През това време пригответе винения сос като запържите в малко мазнина накълцания лук, докато омекне. Долейте виното, оставете да кипне и да почне да се изпарява и долейте бульона. Оставете да ври, докато сосът се редуцира до количество 1 ч.ч.

Размийте царевичното брашно с малко вода и сгъстете соса с него. Добавете доматеното пюре и подправки на вкус. Разбъркайте и поднесете порция от агнешкото, полято с винения сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Не отбелязах оценка перфектно само поради това, че още не съм направила агнешкото по тази рецепта, но със сигурност ще го направя за предстоящите празници. Хареса ми много съчетанието от продукти, които предлагаш за рецептата, освен това е една от малкото, за които от раз казвам "Това ще го направя задължително!" Още от сега предвкусвам крайния резултат. Благодаря, че сподели тази рецепта!
15.03.2013 14:13