Начин на приготвяне
Започваме с блата
Разбиваме яйцето със захарта с миксер. Прибавяме млякото, ванилията и брашното, което е предварително смесено с бакпулвера. Объркваме и сипваме в тава с подвижно дъно (обикновена), намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се до златисто на предварително загрята на 180 градуса фурна. След като е готов, се оставя в изключена фурна за около 15 мин, преди да го извадим, разрязваме на две части през средата.
Ако желаете да приготвите домашни бисквити, използвайте рецептата за блата, но изсипваме сместа в по-голяма тава, тъй като трябва да е на тънък пласт. Пече се на 180 градуса за кратко време. Получава се една голяма бисквита (наподобява сухар), която използваме и за декорация и за приготвянето на вторият крем за тортата. Изисква малко повече време, но след като бисквитите поемат, стават като бишкоти и се получава страшна вкусотия :)
За основният сладкарски/яйчен крем:
Яйцата се разбиват със захарта с миксер. Постепенно прибавяме брашното и след това 1 и 1/2 ч.ч. от млякото. Останалото мляко оставяме на котлона да заври и след това при непрекъснато бъркане прибавяме вече разбитата яйчена смес. Вари се до сгъстяване на крема, като се бърка постоянно. Когато е готово, се маха от котлона, прибавяме ванилията и разбъркваме добре.
За 2-рият бананов крем:
Пасираме на блендер всички съставки до получаване на каша и оставяме за 10 мин в хладилника да стегне преди да намажем върху тортата.
След като всички кремове са готови, върху първия блат се слага обилно яйчен крем, а върху него се слага и 2-рият вид крем. Отгоре се слага вторият блат и отново се маже обилно с яйчен крем и се украсява с банан и бисквити.
Оставя се за една вечер в хладилника да поеме. На следващият ден тортата е готова за консумация.
Много лека и още по-вкусна! :)