Начин на приготвяне
В затопленото мляко се разтваря маята с половината захар и няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята.
Към шупналата смес се добавят белтъкът, олиото и брашното със солта. Замесва се меко, незалепващо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.
Втасалото тесто се разделя на две части, всяко от които се разточва на кръгла кора с диаметър около 35-40 см. Разрязва се на 16 парчета.
В широката част се поставя половин лъжичка плънка по желание, леко се подгъват крайчетата и се завива на кифличка. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене, и се оставя на 50 градуса за 10-15 минути.
Леко надигнали се, кифличките се намазват с разбития жълтък с 1-2 с.л. мляко и още толкова олио, поръсват се със захар и се пекат на 160 градуса да готовност.
Пухкавите кифлички с мая са много вкусни.