Начин на приготвяне
Затоплете половината прясно мляко и разтворете в него маята, 1 ч.л. от захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставете за 10 минути да се активира маята.
В друг съд разбийте 1 яйце и белтъка от второто (жълтъка заделете за намазване на кифличките). Прибавете останалата захар и отново разбъркайте. След това добавете олиото и настърганата кора на един лимон. Накрая добавете останалото мляко и втасалата мая.
Започнете да прибавяте по малко от брашното и замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете за час, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на 4 части и всяка разточете на кръг. Разрежете на 8 триъгълника. Поставете по парче локум, течен шоколад или мармалад и навийте на кифличка.
Подредете ги в две тави, застлани с хартия за печене, и оставете отново да втасат. Може и във фурната на 50 градуса.
Разбийте заделения жълтък с 1 с.л. вода и намажете кифличките с четка, след което ги поръсете със захар.
Сложете да се пекат в загряна фурна на 180 градуса за около 20 минути, докато порозовеят.
Вижте също на колко градуса се пекат кифлички и колко време издържа тесто в хладилник.
Коментари