Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Домашни Великденски соленки

Домашни Великденски соленки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Домашни Великденски соленки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 4 броя
  • масло - 300 г
  • мая - 1 пакетче за хляб
  • сирене - 250 г краве
  • кимион
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • брашно - колкото поеме за меко тесто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладкото прясно мляко заедно с 2 щипки захар и 2-3 с.л. брашно, разбъркайте добре и оставете да втаса за 30 минути на топло.

Отделно разбийте яйцата, добавете поразтопената мазнината и добавете маята, натрошеното сирене и добавяйки постепенно брашно, замесете меко и гладко тесто, което може да се точи. Оставете да втаса хубаво за около 2 часа, след което го разделете на 2 части.

Едната премесете с червения пипер. От двата вида тесто се разточват листове и се изрязват соленки в желаните форми. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кимион, сусам или мак.

Подреждайте ги върху тави с хартия за печене. Оставете да престоят 15 минути и ги сложете в загрята на 200 градуса фурна да се пекат за 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ЕДА
ЕДА
върнах се да направя глас
03.11.2013 13:21
Еда
Еда
мисля че коментарите са груби и невалидни испекох и много ми харесаха ПОЗДРАВЛЕНИЯ
03.11.2013 13:20
1
Таня
Таня
ами явно 500 гр прясно мляко
03.11.2013 12:51
napi
napi
Прясно мляко - половин какво? Мая - едно пакетче за хляб?
07.05.2013 14:27