Начин на приготвяне
Измийте ябълките и с острието на нож издълбайте част от семената. Подредете ги в тавичка и с върха на ножа сложете във всяка ябълка кубче краве масло.
После сипете в тях от смлените орехи, като преди това ги смесете с едната ванилия, а може и канела, ако я обичате. Аз не слагам, защото ми е с по-тежък вкус. След като ябълките са вече пълни с орехи, върху тях се сипва по една чаена лъжичка сладко от дюли.
Белтъците, престояли на стайна температура, разбийте с миксер на сняг, първо, да стегнат, а след това добавете 8 с.л. кристална захар и 1 прахче ванилия и доразбийте.
Поръсете ябълките с две лъжици захар. Върху всяка ябълка сложете рошаво калпаче от разбития белтък - по една пълна лъжица.
Загрейте фурната и сложете ябълките да се пекат на 180 градуса за 30 минути.
Сервирайте ябълките студени.