Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Ботевградска баница

Ботевградска баница

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Ботевградска баница1 / 3
08/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
"Всеки край у нас има своята запазена рецепта за баница и до една са вкусни"

Необходими Продукти

  • кори - 2 пакета, готови печени
  • сирене - 800 г
  • масло - 500 г
  • яйца - 8 бр
  • кисело мляко - 500 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч. л
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете в тенджера 3 л подсолена вода и добавете содата бикарбонат. Разбърквайте до разтварянето на солта и содата.

Всяка кора потапяйте в тази течност. Разтопете маслото, докато се избистри и го прецедете. Разбийте яйцата с киселото мляко и сиренето.

Намаслете тавата обилно и сложете 2 кори, които предварително сте потопили и отцедили в солената содена вода. Отгоре разпределете от плънката и по същия начин още 2 кори.

Така до изчерпване на продуктите. Намажете последната кора обилно с масло и оставете така наредената баница да почине за 30 минути.

След това сложете да се пече в умерена фурна, между 160-180 градуса за около 30 минути. Щом извадите изпечената Ботевградска баница от фурната, напръскайте я с малко вода и я увийте с кърпа да се задуши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
59
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

mishon
mishon
Рецептата е преписана 1:1 от книгата на бай Данчо "Аз, готвачът на Живков". Това си е чисто плагиатство, Илария!
04.01.2015 15:25
1
astra
astra
Kак така печени кори? Има едни печени на сач...от тях ли?
04.10.2013 18:41
1
1
Покажи всички подкоментари