Начин на приготвяне
Посолете и оваляйте пържолите в брашно. В загрято олио ги запечатайте от двете страни и ги извадете в чиния.
Морковите, гъбите и нарязания лук на полумесеци ги сложете в същата мазнина да се задушат.
Прибавете подправките, солта, доматеното пюре и чесъна. Разбъркайте и махнете от огъня. Със студено масло намажете дъното и стените на глинен съд.
Сложете половината от зеленчуците и върху тях наредете пържолите. Изсипете останалите зеленчуци с мазнината и сипете 100 мл вода.
Сложете ястието с капак или фолио в студена фурна и включете на 200 градуса.
След 30 минути намалете фурната на 160 градуса и печете още 3 часа. Аз махнах капака, 20 минути преди да го извадя!
Вратните пържоли със зеленчуци в глинен съд са готови.