Начин на приготвяне
Приготвяне на хайвера:
Ако отделите хайвер от прясна риба, можете да го съхраните в бурканче за разбиване. Измийте го добре, почистете от ципичките, прецедете през цедка, осолете добре, като поръсите обилно и затворете в бурканче.
Оставете да престои в хладилника повече от месец. Така хайверът ще узрее и можете да го ползвате за разбиване занапред.
Когато ще разбиваме, е нужно най-напред да измием две пълни супени лъжици от узрелия вече хайвер в цедка на течаща вода. Сипваме го в една купа. Нарязваме лука на ситно и заедно с хайвера с пасатор го наситняваме до получаване на еднородна смес.
Средата от хляба се отделя и я накисваме във вода, след което отцеждаме добре, като изстискваме през ситото за брашно. В купата, в която ще разбиваме, смесваме хайвера с хляба.
Разбиваме сместа с миксер, включен на средни обороти, като по малко и постепенно сипваме от олиото, докато получим приятно гъст хайвер. Накрая овкусяваме с изцеден лимонов сок, а ако е нужно, можем да добавим и малко сол.
Аранжиране на хапките:
Черният хляб е добре да е нарязан на тънки филии. Тях нарежете на малки квадратни или триъгълни парчета, с ширина около 3-4 см. Намажете хапките с разбития хайвер на равен пласт.
Върху всяка хапка поставете парченце от пушената сьомга, свито на ролце, подобно на розичка. Накълцайте две стръкчета копър и поръсете върху граха, а после разбъркайте да полепне.
Украсете хапките със зрънца грах и царевица и кръгчета от нарязана маслина.
Хапките с домашно разбит хайвер и пушена сьомга са страхотни.