Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хапки»Хапки с домашно разбит хайвер и пушена сьомга

Хапки с домашно разбит хайвер и пушена сьомга

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Хапки с домашно разбит хайвер и пушена сьомга
Снимка: Даниела Русева
2 / 3
06/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
40
"Вие само измислете повод за парти, а ние ще приготвим от нашия специалитет - ароматни хапки с хайвер и пушена сьмога"

Необходими Продукти

  • хляб - черен с лимец
  • сьомга - 150 г пушена
  • маслини - 1 к.ч. без костилка
  • царевица - 2 с.л. сладка
  • грах - 2 с.л. сварен
  • копър - 2 стръка
  • за хайвера
  • тарама - 2 с.л. /пълни/ узрял хайвер
  • лук - 1 малка главичка
  • хляб - 4 филии /средата/
  • лимони - 1 - 2 с.л. сок
  • олио - 400 - 500 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на хайвера:

Ако отделите хайвер от прясна риба, можете да го съхраните в бурканче за разбиване. Измийте го добре, почистете от ципичките, прецедете през цедка, осолете добре, като поръсите обилно и затворете в бурканче.

Оставете да престои в хладилника повече от месец. Така хайверът ще узрее и можете да го ползвате за разбиване занапред.

Когато ще разбиваме, е нужно най-напред да измием две пълни супени лъжици от узрелия вече хайвер в цедка на течаща вода. Сипваме го в една купа. Нарязваме лука на ситно и заедно с хайвера с пасатор го наситняваме до получаване на еднородна смес.

Средата от хляба се отделя и я накисваме във вода, след което отцеждаме добре, като изстискваме през ситото за брашно. В купата, в която ще разбиваме, смесваме хайвера с хляба.

Разбиваме сместа с миксер, включен на средни обороти, като по малко и постепенно сипваме от олиото, докато получим приятно гъст хайвер. Накрая овкусяваме с изцеден лимонов сок, а ако е нужно, можем да добавим и малко сол.

Аранжиране на хапките:

Черният хляб е добре да е нарязан на тънки филии. Тях нарежете на малки квадратни или триъгълни парчета, с ширина около 3-4 см. Намажете хапките с разбития хайвер на равен пласт.

Върху всяка хапка поставете парченце от пушената сьомга, свито на ролце, подобно на розичка. Накълцайте две стръкчета копър и поръсете върху граха, а после разбъркайте да полепне.

Украсете хапките със зрънца грах и царевица и кръгчета от нарязана маслина.

Хапките с домашно разбит хайвер и пушена сьомга са страхотни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: