Начин на приготвяне
Брашното и солта се пресяват в дълбок съд. Маята се размива в хладката вода, заедно със захарта и щипка брашно, за да се активира. Замесва се меко и лепкаво тесто.
Втасва около час и половина (ако помещението е по-студено може да отнеме и повече време), след което се премесва, поставя се в гювеча и втасва още около час. Пече се под капак за 15 до 20 минути на 220 градуса.
На дъното на фурната е добре да се поставят кубчета лед или тава с вода, за да се запази влажността при печенето. След 20-тата минута градусите се намаляват на 180, водата се маха и хляба се пече до готовност.
Ако използвате гювеч с тясно гърло ще трябва леко да притиснете хляба, за да може да излезе. При по-големите съдове този проблем го няма.
Добър апетит! Селският хляб в гювеч е страхотен.
Коментари