Начин на приготвяне
По време на пости трябва да имаме нещо сладко, с което да си облажим душичката... Поне аз съм така... И при наличието на прилично количество сладко, веднага беше сътворена поредната вкусотия.
Приготвя се изключително бързо и по нищо не отстъпва на другите кексове.
В купа се пресява брашното, добавя се захарта, содата, ванилията, канелата и орехите (можете да сложите ядки по избор, или да пропуснете, ако не Ви се намират под ръка). Разбърква се, за да се смесят съставките.
Започваме да добавяме течните съставки - водата, олиото, сладкото (аз използвах мармалад от сливи - обичам леката киселина, която имат, а и много приятно си кореспондират с орехите и канелата). Разбъркваме до пълното хомогенизиране на съставките.
Изсипваме сладкиша в кексова форма - предварително намазнена и набрашнена. Аз използвах алуминиева форма, която също леко намазнявам. Преди да го сложа във фурната, наръсвам го с малко захар и какао през сито.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути. След като го извадя, го оставям да се охлади за кратко и обилно го наръсвам с пудра захар.