Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Еклерова торта»Домашна еклерова торта с блат и еклери

Домашна еклерова торта с блат и еклери

Домашна еклерова торта с блат и еклери
Снимка: Пламена Тодорова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Това не е обикновена торта, а истинско кулинарно чудо - ядеш и се топи в устата"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.л.
  • галета - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за сиропиране на блата
  • компот - 1 бр. от круши, само сока
  • за еклерите
  • брашно - 200 г
  • вода - 200 мл
  • олио - 100 мл
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 щ.
  • за крема
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • нишесте - 1 бр. пакетче, натурално, пшенично
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 1/2 пакетче, краве
  • желатин - 1 и 1/2 пакетче
  • декорация
  • бял шоколад - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе блата. Разбийте с миксер яйцата със захарта до разтапяне на захарта и прибавете ванилията. Смесете брашното с галетата. Постепенно добавяйте от брашняната смес към яйцата и бъркайте до хомогенна смес.

Намазнете форма за торта с подвижен ринг и набрашнете. Изсипете блата и печете на 180 градуса около 30 мин. до суха клечка. След като се изпече блатът и леко се охлади, изрежете с остър нож горната част и сиропирайте със сока от компота. Оставете настрани.

После приготвяме еклерите. Сложете в малка тенджера на котлона с 200 мл вода, щипка сол и 100 мл олио. Трябва да заври. После добавете 200 г брашно и бъркайте. Когото тестото се отделя от страните на тенджерата, е готово. Оставете да се охлади за 15 мин.

После добавете 4 яйца едно по едно и бъркайте до тяхното усвояване. Вземете голяма тава и покрийте с хартия за печене. Вземете шприц и в него сложете тестото за еклерите и шприцовайте еклери. Нека са малко по-големи от орех (или с чаена лъжичка). Печете на 180 градуса до лек златист цвят.

Приготвяме и крема. В 1/2 ч.ч. вода сложете желатина да набъбне. После в купичка разбийте 3-те яйца. Добавете нишестето и 300 мл от млякото разбъркайте до хомогенна смес, добавете и ванилията.

В тенджера сложете останалите 700 мл прясно мляко и 1 и 1/2 ч.ч. захар на котлона и бъркайте до разтапяне на захарта. След като млякото заври, на тънка струйка добавете сместа от яйцата, нишестето и млякото.

Бъркайте енергично, като се сгъсти кремът, го отстранете от котлона. Към готовия крем добавете кравето масло и набъбналия желатин, разбъркайте добре. Оставете да се охлади, но не напълно. Напълнете малките еклерчета с крем, останалия крем оставете.

Сега сглобяваме еклеровата торта. Вземете блата и закопчайте около него подвижния ринг на формата, в която сте го пекли. Намажете блата с малко крем, за да могат да залепнат еклерите. Отгоре ги наредете един до друг.

Останалия крем разпределете отгоре на тортата. Отгоре настържете на ситно ренде 1 бял шоколад. Сложете в хладилник да стегне. Преди сервиране отстранете внимателно ринга (първо минете с остър нож и тогава отстранете).

Домашната еклерова торта с блат и еклери е идеална за гости!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоян Александров
Стоян Александров
Че е вкусна спор няма, ама голяма игра пада докато стане готова. А свършва за 2 минути.
11.03.2017 14:18