Начин на приготвяне
Първо пригответе блата. Разбийте с миксер яйцата със захарта до разтапяне на захарта и прибавете ванилията. Смесете брашното с галетата. Постепенно добавяйте от брашняната смес към яйцата и бъркайте до хомогенна смес.
Намазнете форма за торта с подвижен ринг и набрашнете. Изсипете блата и печете на 180 градуса около 30 мин. до суха клечка. След като се изпече блатът и леко се охлади, изрежете с остър нож горната част и сиропирайте със сока от компота. Оставете настрани.
После приготвяме еклерите. Сложете в малка тенджера на котлона с 200 мл вода, щипка сол и 100 мл олио. Трябва да заври. После добавете 200 г брашно и бъркайте. Когото тестото се отделя от страните на тенджерата, е готово. Оставете да се охлади за 15 мин.
После добавете 4 яйца едно по едно и бъркайте до тяхното усвояване. Вземете голяма тава и покрийте с хартия за печене. Вземете шприц и в него сложете тестото за еклерите и шприцовайте еклери. Нека са малко по-големи от орех (или с чаена лъжичка). Печете на 180 градуса до лек златист цвят.
Приготвяме и крема. В 1/2 ч.ч. вода сложете желатина да набъбне. После в купичка разбийте 3-те яйца. Добавете нишестето и 300 мл от млякото разбъркайте до хомогенна смес, добавете и ванилията.
В тенджера сложете останалите 700 мл прясно мляко и 1 и 1/2 ч.ч. захар на котлона и бъркайте до разтапяне на захарта. След като млякото заври, на тънка струйка добавете сместа от яйцата, нишестето и млякото.
Бъркайте енергично, като се сгъсти кремът, го отстранете от котлона. Към готовия крем добавете кравето масло и набъбналия желатин, разбъркайте добре. Оставете да се охлади, но не напълно. Напълнете малките еклерчета с крем, останалия крем оставете.
Сега сглобяваме еклеровата торта. Вземете блата и закопчайте около него подвижния ринг на формата, в която сте го пекли. Намажете блата с малко крем, за да могат да залепнат еклерите. Отгоре ги наредете един до друг.
Останалия крем разпределете отгоре на тортата. Отгоре настържете на ситно ренде 1 бял шоколад. Сложете в хладилник да стегне. Преди сервиране отстранете внимателно ринга (първо минете с остър нож и тогава отстранете).
Домашната еклерова торта с блат и еклери е идеална за гости!
Коментари