Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тиквен сладкиш със стевия и цедено мляко

Тиквен сладкиш със стевия и цедено мляко

Galya VasilevaGalya Vasileva
Новак
93713
Тиквен сладкиш със стевия и цедено мляко
Снимка: Galya Vasileva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Хапвайте на воля, сладкишът е диетичен и е много, много, много вкусен"

Необходими Продукти

  • тиква - около 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г, цедено или заквасена сметана
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • мед - 2 с.л.
  • стевия - равна на 100 г захар /20 мл течен екстракт или 1/2 ч.л. на прах/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се почиства от кората и семките, нарязва се на кубчета и се слага да се вари. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Когато тиквата се свари, се отцежда от водата и се добавят двата жълтъка при още врялата тиква.

Добавя се стевията, сместа се пасира едро и се разбърква добре. Белтъците се разбиват на гъста пяна и бавно се добавят към вече леко поохладената тиква, бърка се в една посока. Разлива се в леко намазнена тавичка и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20-25 мин.

Изважда се и се оставя да изстине. Медът и сокът от половин лимон се разбъркват заедно, докато медът се разтвори, прибавят се към цеденото мляко и се бърка до получаването на хомугенна смес.

Към тази смес можете да добавите малко стевия, ако не е достатъчно сладко на вкус. Заливате блата от тиква, след като се е охладил със сместа от цедено мляко, лимон и мед. Оставяте да престои около 2 часа във хладилник.

Имайте предвид, че целия сладкиш съдържа само между 900 и 1000 килокалории. Средно на порция от 300 грама се падат 250 кк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: