Начин на приготвяне
Тиквата се почиства от кората и семките, нарязва се на кубчета и се слага да се вари. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Когато тиквата се свари, се отцежда от водата и се добавят двата жълтъка при още врялата тиква.
Добавя се стевията, сместа се пасира едро и се разбърква добре. Белтъците се разбиват на гъста пяна и бавно се добавят към вече леко поохладената тиква, бърка се в една посока. Разлива се в леко намазнена тавичка и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20-25 мин.
Изважда се и се оставя да изстине. Медът и сокът от половин лимон се разбъркват заедно, докато медът се разтвори, прибавят се към цеденото мляко и се бърка до получаването на хомугенна смес.
Към тази смес можете да добавите малко стевия, ако не е достатъчно сладко на вкус. Заливате блата от тиква, след като се е охладил със сместа от цедено мляко, лимон и мед. Оставяте да престои около 2 часа във хладилник.
Имайте предвид, че целия сладкиш съдържа само между 900 и 1000 килокалории. Средно на порция от 300 грама се падат 250 кк.