Начин на приготвяне
Около 30 мл прясно мляко леко затопляме и в него сипваме маята и захарта и оставяме настрани 10-15 минути. През това време смесваме брашната, 2 с.л. олио, захарта, солта, останалото мляко и последно добавяме сместа с маята.
Размесваме хубаво (в зависимост от качеството на брашната може да се наложи или още малко течност или още малко мляко, така че да стане гладко и сравнително нелепливо тесто). Покривате купата с влажна кърпа и оставяте на топло да втаса за час.
Когато тестото е набухнало го прехвърлете в намазнена тава и го притиснете с пръсти, така че да стане тънко и равномерно разпределено в тавата.
Намажете отгоре с останалата мазнина и отново оставете във фурната на 30 градуса да втасва поне още половин час.
Преди да започнете печенето наредете отгоре нарязани и почистени от костилките маслини и поръсете с розмарин. Фокачата се пече на 190 градуса около 40 минути или до готовност.