Начин на приготвяне
Подготовка: Настържете кората от лимон и кората от единия портокал и залейте с ром и малко захар. Оставете да престои, докато дойде ред те да бъдат използвани.
Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Малко по малко сипвайте към тях захарта, като продължавате да разбивате до получаване на гъста пухкава смес.
Изстискайте единия портокал и заедно с олиото прибавете към сместа от белтъци. Разбийте отново. Ще спаднат малко, но това да не ви притеснява.
Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и малко по малко го интегрирайте с леки движения с дървена лъжица.
Накрая сложете престоялите в ром настъргани корички (заедно с рома) и разбъркайте леко.
Изсипете сместа във подходяща форма, намазнена и набрашнена. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна - 30 минути.
Докато кексът се пече, изстискайте останалите два портокала (ако желаете може и повече.) Любителите на по-сладичкото може да си добавят допълнително захар в портокаловия сок.
Залейте готовия още горещ кекс със сока и оставете да изстине преди да отделите от формата.
Разтопете на водна баня шоколада и маслото със двете лъжички мляко. Може и директно на котлона (така направих аз този път), но на по-тих огън, за да не загори.
Залейте изстиналия кекс с шоколадовата смес.
Резултатът е чудесен и комбинацията от вкусове много добра. Това е един страхотен начин да използваме оставащите ни понякога белтъци. Надявам се идеята ми да ви хареса!
Портокаловият кекс от белтъци е готов.
Коментари