Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с подсладител

Козунак с подсладител

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
1k6k11
Козунак с подсладител3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
310 мин.
Порции
1
"Ако сте от хората, които не бива да консумират захар, опитайте този разкошен Козунак с подсладители."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • подсладител - 5 с.л.
  • мая - 40 г
  • масло - 80 г краве
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 80 мл
  • яйца - 5 броя + 1 за намзване
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • ванилия - 1 - 2 пакетчета
  • сол - 1 ч.л. равна
  • стафиди
  • ром
  • орехи - натрошени, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете предварително стафидите в ром. Разтваря се маята в 50 мл топличко прясно мляко и 1 с.л. брашно и се оставя да втаса на топло.

Пресява се брашното със солта и в кладенчето посредата се добавят маята, разбитите предварително на пяна яйца, разтопеното топло масло и олиото. Добавете подсладителя и ванилията и лимоновата кора.

Замесете постепенно тестото, като започнете да разбърквате само в една посока. Готовото тесто поставете в голяма намазнена купа, покрийте и оставете на топло да втаса.

Полученото гладко тесто се слага в намазан с олио найлонов плик, поставя се в тава, покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Премесете втасалото тесто още 2 пъти. Накрая добавете отцедените стафиди, орехи по желание и оформете козунака.

Сложете го в тава или форма, оставете отново да втаса малко. Намажете го с разбитото яйце и сложете козунакът с подсладител да се пече в умерено загряна фурна до готовност.

Вижте също как да направите козунак за диабетици или вкусен козунак със стевия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте какъв подсладител използвате
17.04.2022 09:58
1