Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Сиренки»Плетени пухкавелки със сирене

Плетени пухкавелки със сирене

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Плетени пухкавелки със сирене
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
175 мин.
Порции
26
"Напълнете ги със сирене, напълнете ги с кашкавал, напълнете ги с каквото ви харесва - все ще са разкошни"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • вода - 2 в.ч. хладка
  • олио - 1 в.ч.
  • яйца - 2 бр. (единия жълтък е за намазване)
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • мая - 1 пакет суха
  • брашно - 8 в.ч.
  • Плънка
  • сирене - 300 г натрошено
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа за месене се слага маята, захарта и 1 в.ч. хладка вода. Разбъркват се, докато се разтопи захарта.

Покрива се с кърпа и се оставя за 30 минути да шупне при стайна температура. После към шупналата мая се добавят и останалите продукти и се омесва меко, незалепващо тесто. Отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.

От втасалото тесто се откъсват топки с големина малко по-големи от орех. Разточват се на тънка кора с форма, колкото длан. И от двете страни се правят леки разрези с нож, така че да се получат около 5-6 ленти за сплитане и от двете страни. По средата, по дължина, се слага сирене.

Хващат се две двойки срещуположни ивици и се сплитат като последните се притискат добре, за да не се отворят при запичане.

Нареждат се в леко намазнена тава, намазват се с разбит жълтък, поръсват се със сусам и се оставят да втасат за още 25 минути. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.

P. S. Водната чаша, която използвах, е от 200 мл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: