Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Плетени великденски курабийки като козуначета

Плетени великденски курабийки като козуначета

Плетени великденски курабийки като козуначета
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
40
"Така всеки ще има своя собствена мини курабийка като козунак за Великден"

Необходими Продукти

  • брашно - 4 - 5 ч.ч. (пълнозърнесто)
  • кафява захар - 1 ч.ч. на кристали
  • мед от глухарчета - 3 ч.л. по желание (жълтурчета)
  • яйца - 2 бр. домашни
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • шарлан - 4 - 5 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 3 - 5 капки течна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесна идея да пресъздадем козунака в малки плетени курабийки.

Разбъркваме млякото в кофичката със содата и докато тя шупва, в дълбока купа разбиваме с телена бъркалка домашните яйца на пяна.

Добавяме киселото мляко, след него кафявата кристална захар и разбъркваме всичко заедно с меда от глухарчета и ванилията за аромат.

Прибавяме малко шарлан и постепенно омесваме с пълнозърнестото брашно меко, но незалепващо по дланите тесто.

Взимаме едно малко топче (колкото орех) разточваме дълъг фитил и го сплитаме като козунак или на плитка.

Подреждаме великденските курабии в намазана с шарлан тава и печем окло 20 мин на 180 градуса, като и изваждаме още мекички, понеже като изстинат, се стягат. Наглеждаме ги да не изгорят от долната страна, в случай че фурната е силна.

Още докато са топли, ги прибираме в плик, за да запазят пухкавината си.

Прекрасни плетени курабийки за деца (те най-много се радват да получат цял козунак само за тях, който в случая е една курабийка).

Плетените великденски курабийки като козуначета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: