Начин на приготвяне
Замесваме тестото. Пресяваме брашното и правим кладенче в средата, слагаме солта, джоджена и олиото.
Загряваме водата и слагаме захарта и маята, бъркаме, докато се разтворят.
Започваме да бъркаме с лъжица или ръка, както ви е удобно. Замесваме не лепкаво тесто, то ще е много ароматно заради джоджена.
Оставяме го да втаса завито с вестник или кърпа, за да не хване коричка. Ако желаете да забързате процеса с втасването, може да го сложите във фурна на 40-50 градуса.
През това време правим плънката. Запържваме ситно нарязания лук, добавяме към него нарязаните гъби, след като се смалят гъбите добавяме доматеното пюре. Готвим, докато доматеното пюре се изпари и гъбите останат на мазнина.
След като тестото е уголемило обема си 2 пъти, го премесваме и разделяме на пет топки по 200 г. Разточваме топката под формата на правоъгълник слагаме от плънката и затваряме.
По краищата натискаме с вилица, за да се затворят по-добре.
След като сме ги затворили всичките, намазваме тавата и ги нареждаме. Ако желаете, можете да си оставите да втасат малко, да станат по- пухкави, ако ли не, ги намазвате с белтък и поръсвате със семената.
Слагате да се пече на 160-180 градуса за 30-35 минути.
Джодженовите питки с плънка от гъби са готови.