Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пълнени гъби»Джодженови питки с плънка от гъби

Джодженови питки с плънка от гъби

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Джодженови питки с плънка от гъби5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Ако искате и във вашата кухня да ухае вълшебно, пригответе си от тези ароматни хлебчета с плънка от гъби"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г бяло, тип 500
  • вода - 300 мл
  • мая - 1 бр. суха
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • джоджен - 70 г
  • пълнеж
  • гъби - 250 г
  • лук - 1 глава
  • доматено пюре - 200 мл
  • сол - 2 щипки
  • за намазване
  • белтък - 1 бр.
  • семена - 3 с.л. мак, сусам и ленено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото. Пресяваме брашното и правим кладенче в средата, слагаме солта, джоджена и олиото.

Загряваме водата и слагаме захарта и маята, бъркаме, докато се разтворят.

Започваме да бъркаме с лъжица или ръка, както ви е удобно. Замесваме не лепкаво тесто, то ще е много ароматно заради джоджена.

Оставяме го да втаса завито с вестник или кърпа, за да не хване коричка. Ако желаете да забързате процеса с втасването, може да го сложите във фурна на 40-50 градуса.

През това време правим плънката. Запържваме ситно нарязания лук, добавяме към него нарязаните гъби, след като се смалят гъбите добавяме доматеното пюре. Готвим, докато доматеното пюре се изпари и гъбите останат на мазнина.

След като тестото е уголемило обема си 2 пъти, го премесваме и разделяме на пет топки по 200 г. Разточваме топката под формата на правоъгълник слагаме от плънката и затваряме.

По краищата натискаме с вилица, за да се затворят по-добре.

След като сме ги затворили всичките, намазваме тавата и ги нареждаме. Ако желаете, можете да си оставите да втасат малко, да станат по- пухкави, ако ли не, ги намазвате с белтък и поръсвате със семената.

Слагате да се пече на 160-180 градуса за 30-35 минути.

Джодженовите питки с плънка от гъби са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: