Начин на приготвяне
В чиния се натрошава сиренето и смесваме с настърган кашкавал, това е плънката. Сипва се брашно в тава и оформяме кладенче.
В киселото мляко се разбива бакпулверът с вилица да шупне и сипваме в брашното. Добавя се олио, яйца без един жълтък, меко масло и сол.
Всичко се разбива с вилица на каша, после се замесва тесто, което да не лепне. Разделя се на 10 топки.
Всяка се раздърпва като мекица, слага се част от плънката и се оформя топче. Нареждат се в тава намазана с олио или върху хартия за печене.
Отгоре се намазва с четка с разбит жълтък с малко олио и с вилица се набраздява като решетка. Печем питките в загрята фурна на 190-200 градуса около 25 минути до готовност.