Начин на приготвяне
В купа налейте половината от прясното мляко и прибавете маята и захарта, разбъркайте и оставете на топло да шупне.
Разбийте яйцето с вилица, към него добавете олиото, затоплените прясно и кисело мляко и солта.
Пресейте брашното, направете кладенче и сипете в него яйчената смес и втасалата мая, замесете меко и гладко тесто. Завийте тестото със стреч фолио и оставете на топла място да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на две равни части.
Едната част разделете на 4 равни части и ги оформете на топки. Втората част от тестото, разделете на 5 равни части и оформете на топки.
С помощта на точилка разточете поотделно първите 4 топки на листа с диаметър 15 см, намажете ги с предварително смесените и добре разбъркани олио, масло и извара. Навийте всеки лист на руло и с пръсти малко увеличете диаметъра му.
Разрежете рулата на две равни части косо и подредете в кръг в тава, покрита с хартия за печене с разреза навън.
По същия начин процедирате и с по-малките 4 топки и подредете върху първите – между разрязаните рула. Петата топка поставете в средата на питката.
Намажете оформената питка с разбитите жълтък и олио и поръсете със семената и оставете за около 40 минути на топло.
Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути до златист цвят.
Питката с извара и масло е готова.