Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка пролетно цвете

Питка пролетно цвете

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Питка пролетно цвете
Снимка: Таня Левенова
2 / 4
21/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Време е да приветстваме пролетта с тази разкошна питка цвете, а как се приготвя ще разберете от нас"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 1 бр. +1 белтък /жълтъка за намазване/
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се размесва със сухата мая и заедно с топлото мляко и другите съставки се омесва средно меко тесто. Тестото се поставя на топло, покрито с кърпа да отпочине за 20 минути. След това се размесва леко на набрашнен плот.

Тестото се дели на 2 равни части. От едната, разделена на 4 части, се оформят равни топчета. Те се разточват, всяка на кора, която се намазва с олио. Корите се редят една върху друга. Разрязват се на 8 сектора.

От получените триъгълници - всяка кора се хваща една по една и се издърпва към края на тавата, като корите се застъпват. Полученият венец леко се издърпва назад, към тавата, а краищата на получените фигури се подпъхват под кората.

От другата част на тестото, разделено също на 4 части, се разточват 3 кори по същия начин. Четвъртата топка се запазва за средата. Трите подредени една върху друга и намазани с олио кори също се разрязват на 8 сектора. За по-удобно извън тавата.

Всеки получен триъгълник се разрязва по средата и не до края и връхчето се промушва отдолу нагоре, след което се издърпва. Получените цветчета се подреждат върху първата кора. Поставя се отделената и оформена топка в средата.

Оформената питка се покрива и поставя на топло за 20 минути. След това се намазва с разбит жълтък, малко олио и прясно мляко. Изпича се на 180 градуса до приятен загар. Готова се покрива с кърпа за 5-6 минути и се поднася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Биляна Владова
Биляна Владова
предполагам питата е и толкова вкусна, колкото е и красива. браво много добра идея
01.04.2018 19:47
1