Начин на приготвяне
Брашното се размесва със сухата мая и заедно с топлото мляко и другите съставки се омесва средно меко тесто. Тестото се поставя на топло, покрито с кърпа да отпочине за 20 минути. След това се размесва леко на набрашнен плот.
Тестото се дели на 2 равни части. От едната, разделена на 4 части, се оформят равни топчета. Те се разточват, всяка на кора, която се намазва с олио. Корите се редят една върху друга. Разрязват се на 8 сектора.
От получените триъгълници - всяка кора се хваща една по една и се издърпва към края на тавата, като корите се застъпват. Полученият венец леко се издърпва назад, към тавата, а краищата на получените фигури се подпъхват под кората.
От другата част на тестото, разделено също на 4 части, се разточват 3 кори по същия начин. Четвъртата топка се запазва за средата. Трите подредени една върху друга и намазани с олио кори също се разрязват на 8 сектора. За по-удобно извън тавата.
Всеки получен триъгълник се разрязва по средата и не до края и връхчето се промушва отдолу нагоре, след което се издърпва. Получените цветчета се подреждат върху първата кора. Поставя се отделената и оформена топка в средата.
Оформената питка се покрива и поставя на топло за 20 минути. След това се намазва с разбит жълтък, малко олио и прясно мляко. Изпича се на 180 градуса до приятен загар. Готова се покрива с кърпа за 5-6 минути и се поднася.
Коментари