Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с микс от гъби и гъши дроб

Ризото с микс от гъби и гъши дроб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ризото с микс от гъби и гъши дроб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
21/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Едно неустоимо предложение за ценителите на добрата кухня - ризото с гъши дроб"

Необходими Продукти

  • гъши дроб - 150 г, пресен
  • гъби - 200 г микс (пресни или мариновани)
  • ориз - 1 ч.ч. (за ризото или нормален)
  • бульон - 1 кубче, месен или зеленчуков
  • вода - около 1 л
  • лук - 1/2 глава
  • пресен чесън - 5 стръка
  • моркови - 1 бр
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • зехтин - 60 мл
  • балсамова редукция - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете ситно накълцаните лук, пресен чесън и морков в зехтина. Когато са почти готови добавете гъбите и щипка сол. Гответе още 3-4 минути, а през това време загрейте водата с кубчето бульон.

Сипете виното при зеленчуците и изчакайте да се редуцира напълно, след което сипете чашата с ориз, без да го премивате много предварително, за да запази нишестето си и да стане кремообразен, което е важно за едно ризото. Позапържете около 1-2 минутки, бъркайки, за да не залепва за дъното.

Сега идва тънкостта при ризотото - започваме да сипваме горещия бульон на части (поне на три пъти), като докато едната част не се е абсорбирала от ориза, не наливаме следващата и бъркаме постоянно. Това е, за да се отдели нишестето и както казахме, да стане кремообразен ориз.

Спираме да наливаме бульон, когато преценим че е готов, дори и да ни остане бульон, няма нищо, не е задължително да сипваме цялото количество. Въпрос на вкус е дали обичате ориза по-твърд или по -разварен. За предпочитане е обаче зрънцата да си останат цели и по-твърдички. Добре е този процес, тоест варенето на ориза, да не надвишава 17 минути.

Сложете подправките и сол, ако е необходимо. Похлупете с капак готовото ризото и сложете тиган без мазнина на силен огън.

След като се е нагрял достатъчно, запечете гъшия дроб, разрязан на три парченца от по приблизително 1 см., няколко секунди, до минута от всяка страна.

Сипете при ориза малко от мазнината, която е отделил дробът, и разбъркайте. Отгоре положете и самия гъши дроб.

Сервирайте всяка порция с парченце дроб и по желание - балсамова редукция за украса и подсилване на вкуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка: