Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват с миксер на висока скорост до получаване на пяна. Смесете захарта с ванилията. Докато бъркате яйцата, постепенно добавете захарната смес за около минута, след което разбийте още 2 минути. Смесете бакпулвера и брашното и изсипете в сместа, докато разбърквате с миксер на най-ниска степен.
Разстелете сместа в застлана с хартия за печене тава. Печете в долната част на фурната за около 18 минути на 180 градуса горен и долен реотан. След изпичане с нож отделете краищата на блата от стените и го обърнете, като не се отлепя хартията, с която е печен.
След охлаждане махнете хартията. Разрежете блата хоризонтално на 2 части, за да се получат 2 блата. Поставете единия блат върху тортена чиния и поставете ринга на формата за торта (може директно да се направи в тава с ринг).
Започнете с приготвянето на крема: Накиснете желатина за 5 минути в малко вода, докато набъбне, след което го загрейте и разтворете на водна баня или слаб огън без да го оставяте да кипне. Разбийте сметаната със захарта, лимоновата кора и лимоновия сок на твърд сняг. В разтворения желатин объркайте 2 с.л. от сметаната, след което добавете тази смес към сметаната. По желание можете да добавите парченца шоколад в крема.
Нека преминем към сглобяването: Нарежете бананите /или друг плод по желание/ на тънки парченца и ги подредете върху долния блат. Разпределете сметановия крем върху тях и поставете горния, като притиснете леко.
Оставете тортата в хладилник за 3 часа. Отстранете внимателно ринга от формата. Декорирайте с резени банани и малко пудра захар или захарни/шоколадови пръчици.
Коментари
напои малко със сироп, защото стана леко суха?Дали да не увелича количеството на сметаната?Ще стои ли добре на повече етажи?
Иначе превъзходен десерт.