Начин на приготвяне
Месото в тази рецепта е от обезкостен свински джолан, вие може да ползвате плешка или контра филе. Нарежете месото на средно големи парчета, сложете го в купа и сипете отгоре прясното мляко. Млякото трябва да покрива месото. Покрийте купата с домакинско фолио и сложете в хладилника за 2 часа да се маринова.
Извадете купата от хладилника, изцедете месото от течността, сложете парчетата върху суха кърпа и ги подсушете. Оставете месото на стайна температура за половин час.
Поставете тиган на котлона, сложете маслото и зехтина и загрейте. Когато маслото зацвърчи поставете месото и запържете за кратко на силна температура, колкото да се запечата и леко да смени цвета си. Нарежете лютата чушка на много ситно, като по желание преди това отстранете семките ѝ.
Пуснете цели необелени скилидките чесън и чушката в тигана, подправете с няколко стръкчета мащерка, сол, черен и малко червен пипер. Разбъркайте, гответе минутка, две и махнете от котлона. Прехвърлете съдържанието от тигана в тава.
Морковите почистете и нарежете на едро, сложете ги при месото и подправете със сол и черен пипер. Сипете водата и покрийте тавата с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 180 градуса и сложете месото да се задушава за 40 минути.
Извадете тавата от фурната, махнете фолиото, вземете маслото и поставете по малко от него върху месото и морковите, поръсете с кафява захар и изцедете сока на един голям портокал. Ако водата е поизвряла, досипете още малко, но в края на печенето месото трябва да е останало само на мазнина.
Върнете тавата във фурната и допечете без фолио за още 20 минути до приятен цвят на месото и морковите.