Начин на приготвяне
Елдата се сварява или бланшира. Вари се 1:3. Готова е когато семенцата е разпукат. Бакпулверът се активира в киселото мляко.
Фурмите се обезкостяват и се смилат с малко вода.
Яйцата се разбиват и след това постепенно се добавят киселото мляко, брашното, елдата, фурмите и фъстъченото масло и накрая стафидите. Тъй като имам мощен блендер сама си направих микс от безглутенови брашна (елда, овес и ленено семе), но може да използвате всякакъв вид брашно.
Формата за кекс се подмазва и набрашнява. Изсипваме половината смес, а към другата добавяме какаото.
Разбъркана, добавяме и тази смес във формата и с нож или вилица леко разнасяме, за да се получат красиви фигурки. Пече се 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна на горен и долен реотан.
Забележка: В тази пропорция ще стане малък кекс, който няма да запълни формата. Тъй като експериментирах не направих пълната доза. Продуктите може да се удвоят, като за да не се прекалява с яйцата, сложете повече кисело мляко за течност.