Начин на приготвяне
Сипва се брашното в тава и се оформя кладенче. В средата поръсваме бакпулвера и солта, разбърква се с брашното. Добавя се мекото масло и с пръсти се претрива между дланите, да стане на трохи.
Сипва се 1 ч.ч. газирана вода, леко се затопля в микровълновата, но да не е гореща, а леко топла - до 30 градуса. Бърка се с вилица и щом стане топка, се замесва средно меко тесто.
От газираната вода ще остане около 100 мл, но нека да има - не се знае колко ще ви потрябва. Оставя се тестото да почине за 15 минути.
Разделя се на 4 части и всяка се разточва тънко с дебелина 2 мл, с чашка се изрязва кръгчета 8-10 мл. Загрява се олио в тиган и се пържат на умерен огън от двете страни, като внимателно се обръщат.
Готовите балони се изваждат върху салфетка, хубаво е бухтите да не са една върху друга, да не се сплескват и поръсваме с пудра захар или мед.
Вкусна закуска, не е нито бухти, нито мекици и рецептата е от нета! Част от тестото разточих и нарязах на ленти с дължина 7-8 см и отново се пържат до златисто като пръчици.
Чудесен вкус и лесни за приготвяне!
Пържените бухти Балони са готови.