Начин на приготвяне
Замесваме тесто, като в купа смесваме кисело мляко с бакпулвер и маята. Разбъркваме и наливаме леко затоплено прясно мляко и разтопена и охладена мас.
Прибавяме яйце, сол (1 ч.л.) и захар (1 ч.л.). Смесваме добре всички съставки и прибавяме постепенно бяло брашно, да получим меко и нелепнещо тесто.
Завиваме тестото с кърпа или полиетиленово фолио и оставяме да втаса. От втасалото тесто с намазани с олио ръце правим топчета, на които в средата с пръсти пробиваме дупчица и оформяме като гевречета.
Изпържваме мекичките в повече олио на умерена температура до златисто.
Готовите пържени гевречета изваждаме от олиото и слагаме върху хартия, да попие мазнината от пърженето.
Сервираме тези бухтички топли с кисело мляко или айрян.