Начин на приготвяне
Пресейте брашното с бакпулвера в купа и прибавете към него настърганото масло.
Прибавете също пудрата захар и щипка сол и разтрийте с ръце да се получат трохи.
Прибавете двете яйца, разбити с вилица, и разбъркайте с вилицата сместа да се хомогенизира.
Завийте купата със стреч-фолио и приберете в хладилника, докато приготвяте плънката.
През това време почистете и нарежете 5 ябълки и ги пуснете да се смелят в блендера.
Прибавете 100 грама захар, 30 грама царевично фино брашно, което може да замените с натурално нишесте, и ароматизирайте. Добавете една кафена чаша смлени орехови ядки.
Извадете тестото от хладилника и отделете едно топче колкото едро яйце. Голямата част от тестото разточете върху набрашнен плот на лист малко по-широк от дъното на тавата, в която ще се пече. Слага се в тавичка, широка 30 см, върху хартия за печене.
Оформете кората, така че да има подпряна част от тестото по периферията на тавата околовръст.
Разстелете ябълковата смес върху тестото. Отделеното малко топче тесто разточете тънко 3 мм и нарежете на ленти.
От тях направете решетка за по-красив вид на пая и подгънете по края от изправеното по стената тесто.
Печете сладкиша на 180 градуса в загрята фурна за 40 минути на вентилатор.
Поръсете с пудра захар.
Селският пай с ябълки и орехи е готов.