Начин на приготвяне
Пилешкото се вари в тенджера под налягане за час. Пилето се изкарва от бульона, за да се охлади и обезкости. Останалия бульон се охлажда, сипва се в шише и се съхранява в хладилника за следващо готвене.
Пилешкото се накъсва на мръвчици и необходимото количество се слага в тава.
Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на лентички. Морковът се обелва и измива. Нарязва се на малки кубчета. Броколите се нарязват на едри парчета. Добавя се млечната царевица. Лукът се почиства и нарязва на ситно.
Всички зеленчуци се овкусяват със сол и черен пипер, като се предвижда дали пилето и бульона са подсолени. Добавя се пилешкия бульон и се разбърква.
Пече се около 40 минути, като през това време се подготвя картофеното пюре. В тенджерка се сипват 500 милилитра вода. Слага се на котлона да заври. Отстранява се от котлона. Добавя се чаена лъжичка сол. Добавя се маслото и прясното мляко.
Сипва се картофеното пюре на прах и се разбърква. Оставя се за минута да набъбне. През това време в него се настъргва гаудата. Разбърква се отново и се получава хомогенна смес.
Поша се пълни с пюрето. Върху пая се правят розички от картофено пюре и се връща във фурната за още 20 минути.
Аромата на селски пай с пиле се носи из къщата от 30 минути. Време е да му се насладим.
Ако обичате този тип запеканки, бихме ви с двете ръце препоръчали да опитате от нашите рецепти за овчарския пай или ароматния картофен пай.
Коментари