Начин на приготвяне
Ако искате да си направите вкусен зеленчуков чипс, не са ви нужни много продукти. Една голяма тиквичка и един голям морков нарежете с картофобелачката на дълги ленти.
Пуснете лентите в тенджера с подсолена студена вода и ги оставете да престоят 15 минути, да си поемат от солта, а след това ги отцедете през гевгира, без да ги изплаквате.
Сипете шепа брашно в найлонов плик и пуснете от лентите на два пъти. Лентите се овалват добре в брашното, разклащайки плика. Загрейте обилно олио в дълбока касерола.
Налейте в близост да ви е под ръка в една купа студена вода и пуснете в нея една шепа бучки лед.
Изваждайте внимателно една по една зеленчуковите ленти от плика с брашното и ги топвайте в студената вода за кратко, след което веднага ги пускайте в сгорещеното олио.
Слагайте да се пържат само по няколко - по 4-5, за да не залепват една за друга. Изпържват се до златисто. Внимавайте да не ги прегаряте, за да не горчат. Стават бързо.
Извадете и отцедете изпържения чипс върху кухненска хартия, за да се отцеди излишното олио.
Предложете ги както обичайно им върви, с кисело мляко, овкусено с пресен копър.
Чипсът от морков и тиквичка е страхотен.