Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода се разбърква маята с две щедри щипки захар и оставяме да бухне.
В голяма купа сипваме бялото брашно, царевичното брашно и солта. Добавя се активираната мая, останалата вода и замесваме тесто, да е меко, но и да не лепне.
Намазва се торба с олио и поставяме тестото. Оставя се в хладилник за 1 нощ, при мен за 10 часа. Може да се съхранява за 4 дни, може и веднага да се работи с него. Изважда се и разделяме на 4 части.
Оформят се багети, като всяка топка се разточва на правоъгълник с дължина 32 см. Завива се единия край по дължина и се притиска към основата, така че да залепне. Така се навива до края.
Ръбчето, което се получава, се прищипва да не се отваря и нареждаме в тавата от печката, намазана с олио и поръсена с царевичен грис. Оставят се за 20 минути да бухнат. С нож се срязват отгоре 3-4 разреза.
Печем в загрята фурна 180-190 градуса 20-25 минути до златисто. Изваждат се, намазват се с масло, ако искате хрупкава коричка не ги мажете. Поднасяме с шарена сол, топли. Ухае на топъл хляб и масло.