Сладкиш маджун

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Сладкиш маджун1 / 2
23/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
"Ето оригиналната рецепта за прословутия сладкиш маджун!"

Необходими Продукти

  • маджун - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • мазнина - 4 с.л. свинска мас
  • царевично брашно - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л. бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маста в тиган на котлона и добавете двата вида брашно.

Бъркайте, докато сместа стане на трохи и добавете маджуна.

Добавете малко топла вода и разбъркайте с натрошените орехи.

Снемете от котлона и оформете на руло. Поднесете сладкиша маджун, нарязан на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

elaSt
elaSt
Предполагам, че става дума за динен маджун, който ечемичният малцов екстракт може прилично да замести. За съжаление и двата продукта са доста скъпи и липсват на българския пазар. В силистренските села хората си правят динен мед всяко лято, особено ако реколтата е била щедра.

В оригинал това е маджун-халва и се прави само с брашно, мас/олио и динен маджун (или друг петмез). Това е бил „сладкишът“ на отрудените бедни хора преди и по време на войните.

Поради наличието на голямо разнообразие от мазнини, отдавна не е нужно да използваме свинска мас. Идеални нейни здравословни заместители в случая са обезмирисеното био кокосово масло и пречистеното краве масло (гхи).

Е, Кали, не е нужна чак пък специализирана техника... Да речем, че след като си наясно как се прави, ти е нужно доста пространство (най-добре е да живееш в къща с двор), много зрели дини, свободно време и помощници, които нямат нищо против да се поизцапат. ツ
06.03.2016 22:37
4
аззззз
аззззз
мн якоооо
07.04.2014 14:18
1
1
Надежда
Надежда
Истинският маджун се прави от захарна тръстика и специална технология Много е вкусен и с него стават и други сладкиши Според мен няма заместителl
16.02.2014 20:25
1
Тонка
Тонка
Мисля,че маджуна се казва още ПЕТМЕЗ.
30.06.2013 15:24
2
rosikey
rosikey
Маджун...това не е ли веществото,което се слага при поставяне на прозорци...хаха...и откъде мога да си го закупя,обяснете все пак като публикувате
29.06.2013 23:35
bistra
bistra
madjun se pravi ot zaharno cveklo az licno si go pravq i go prodavam mnogo se tirsi tuk v razgrad
19.06.2013 15:25
ДАРИНА
ДАРИНА
Благодаря,Кали!С какво мога да заместя "достойно"маджуна?в пловдив такова не съм виждала...:)благодаря отново!
20.05.2013 21:49
кали
кали
Маджун е сок извлечен от захарно цвекло,захарна тръстика, дини и който се обработва /вари/ до получаване на характерен тъмен цвят.Уникално е на вкус и е супер.Не знам дали се намира във търговската мрежа.Не съм виждала.В Североизточна България домакинствата си го произвеждат ,но в специализирана техника за производството му!
20.05.2013 17:55
2
Дарина
Дарина
МОля да обясните каква е тази съставка"маджун"-не съм я чувала?БЛАГОДАРЯ!
20.05.2013 17:36