Начин на приготвяне
Стафидите накисвате във вода, за да набъбнат. Пресявате си брашното. Маслото трябва да е меко, а яйцата на стайна температура. Затопляте леко 50 мл. от прясното мляко и в подходящ съд разтваряте маята, заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и разбърквате, докато стане гладка консистенция, оставяте я настрани за 15 мин., за да бухне.
Останалото мляко също затопляте и в него трябва да се разтвори захарта. Разбивате яйцата и към тях добавяте млякото с разстопената захар, половината от мекото масло, ванилиите и настърганата лимонена кора.
Към основното пресято брашно добавяте солта и разбърквате, правите кладенче и в него сипвате яйчената смес, останалото масло и бухналата мая. Започвате да месите и да добавяте постепенно брашното за доизмесване, докато тестото спре да лепне и стане меко. За да се образуват конци, е добре да удряте тестото в плота, където месите.
Когато тестото е омесено на набрашнен плот го разстилате с точилка на правоъгълник и мажете 1 с.л. от олиото. Навивате на руло и пак месите, за да поеме тестото мазнината. Повтаряте процедурата, докато свърши олиото.
Тестото поставяте в намаслена дълбока купа, слагате фолио и завивате хубаво с кърпа. Когато стаята е добре затоплена на тестото му трябва около 1 ч. и 30 мин. да втаса или докато удвои обема си. През това време си нарязвате локума на малки кубчета, отцеждате стафидите от водата и слагате есенцията ром.
Втасалото тесто разделяте на 3 топки и всяка от тях правите на фитили, които разточвате на дълги правоъгълници. В средата слагате от стафидите и локума и отново оформяте фитил, като в краищата прищипвате, за да не пада плънката. Оформеният козунак слагате в походяща тава покрита с хартия за печене и оставяте отново да втаса, докато удвои обема си. Когато козунакът е втасал намазвате с разбитото яйце с мляко, поръсвате с червената боровинка, сусамът и захарта.
Фурната е предварително загрята на 180 градуса. Слагате да се пече 10 мин. на 180 градуса и след това намалявате градусите на 150. Печете 30-40 минути. Оставяте готовия козунак хубаво да изстине.