Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Ориз на Фурна»Най-вкусният ориз на фурна със свинско месо и гъби

Най-вкусният ориз на фурна със свинско месо и гъби

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Най-вкусният ориз на фурна със свинско месо и гъби
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
22/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Защото не всеки ориз със свинско на фурна е еднакъв - този наистина е най-вкусният"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г от плешка
  • печурки - 250 г
  • манатарки - 1 к.л. прах
  • телешки бульон - 2 к.ч., основа
  • бяло вино - 50 мл сухо
  • вода - 1 к.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • шалот - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/3 к.л.
  • гарам масала - 1 - 2 щипки
  • магданоз - 1/3 връзка, пресен
  • лимони - 3 листа (по желание)
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо почистваме от сухожилия и ципи и го нарязваме на средно големи късчета.

Студения телешки бульон изсипваме в дълбока купа (ако не разполагате с домашен такъв, използвайте от готовите, въпреки, че вкусът е по-различен). Подправяме го с черния пипер, гарам масалата и праха от манатарките.

Листата от лимона измиваме добре и ги начупваме, за да освободят свежия си цитрусов аромат.

Разбъркваме добре бульона и поставяме в него свинското месо, за около 5-6 часа в хладилник. Може да го оставите за цяло денонощие.

Така месото поема от ароматите и става по-сочно и крехко при запичането. След мариноването го отцеждаме над съд, защото бульонът ще ни трябва.

В касерола с нагорещената растителна мазнина добавяме и малко масло. За кратко запечатваме свинското месо от всички страни.

С помощта на решетъчна лъжица го изваждаме и го поставяме в йена глаз тавичка, в която ще запичаме ястието.

Деглазираме ароматните сосове от пърженото месо с бяло вино.

Щом алкохолът се изпари сотираме нарязания на ситно шалот и печурките, нарязани на ивици (ако те са от консерва не ги гответе, прибавете ги към свинското месо). Температурата на огъня е умерена.

След като лукът омекне прибавяме измития и отцеден ориз. Запържваме го, докато цветът му се изсветли и стане прозрачен.

Прибавяме чаша гореща вода и нарязаните на кръгчета моркови.

Термичната обработка трае още 2-3 минути и отстраняваме съда от котлона.

Прехвърляме ориза в тавичката и наливаме в същата касерола телешкия бульон.

От него сме отстранили лимонените листа. Оставяме го за кратко да кипне и заливаме с него печивото. Овкусяваме със сол.

Поставяме алуминиево фолио и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса. 10 минути, преди да извадим тавата от фурната махаме фолиото и поръсваме с пресен магданоз.

След като оризът на фурна е готов го покриваме с памучна кърпа.

Най-вкусният ориз на фурна със свинско месо и гъби е готов за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: