Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Най-вкусният толстолоб на фурна

Най-вкусният толстолоб на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Най-вкусният толстолоб на фурна
Снимка: Зори
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Сложихме малко зелева чорба при рибата и няма да повярвате колко вкусно стана"

Необходими Продукти

  • толстолоб - 2 кг
  • лук - 2 - 3 глави
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 3 бр.
  • целина - стрък /може и пащърнак/
  • чушки - 1 бр. червена
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • кисело зеле - 1 малка зелка
  • чесън - 2 скилидки по - едър чесън
  • олио - 2 - 3 с.л. или зехтин
  • чубрица - 1 с.л.
  • целина - 1 връзка
  • зелева чорба - според желанието за гъстота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства и измива със студена вода и се разполовява. Ако ви е малка тавата отстранете главата и опашката (от тях може да направите рибена чорба). Поръсва се обилно със сол, черен пипер, кимион и се оставя да престои поне един час.

Обелените и нарязани на кубчета домати, почистеният чесън, морковите, нарязаните червена чушка и целина се слагат в съд с капак за около 30 минути във фурната да се задушат със зехтин и след като изстинат се пасират с малко сол и керевиз до получаване на еднородна смес.

Сместа се овкусява със сол, черен пипер, кимион на вкус.

В тавичката изсипваме измития ориз и нарязаното на ситно кисело зеле, разбъркваме и доливаме 2 ч. ч. зелева чорба. Добавяме и пасираната зеленчукова смес и хубаво разбъркваме всичко.

Поръсваме със чубрицата и керевиза и добавяме най-отгоре рибата цяла или на парчета (според възможностите на тавата). Правим и „гнезденце“ в плънката, за да не стърчи отгоре.

При необходимост се долива малко зелев сок и рибата се пече в предварително загрята фурна около 40 минути.

Най-вкусният толстолоб на фурна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: