Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер Тесто»Бутерки»Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Блиц бутер тесто и направа на датски сладкиш от него
Снимка: marcheva14
21 / 22
08/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"Това не е обикновена рецепта, а истински майсторски клас по приготвяне на сладки! Добре дошли сте да се присъедините"

Необходими Продукти

  • брашно - 305 г бяло
  • сол - 6 г
  • масло - 225 г студено, на кубчета
  • лим. сок - 1/2 ч.л.
  • вода - 120 мл ледена
  • ЗА ДАТСКАТА КИФЛИЧКА
  • сладко от малини - около 1/4 бурканче домашно сладко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето на бутер тесто в домашни условия е удоволствие за всеки един кулинар. Знае се, че е трудно приготвянето му или по-точно изисква време, защото по принцип разточването му е от 6 пъти с престой около 30-40 мин. в хладилник. С разточването от 6 пъти се приготвят типичните известни на всички ни Френски кроасани, за които съм пуснала рецепта, но тук при тази рецепта, която искам да споделя с вас разточването е сведено до минимум само от три пъти, което изключително намалява времето за приготвянето му.

Също така не се ползва мая, а продуктите са само от брашно, масло и ледена вода. По-надолу ще приложа снимки на всеки един етап от приготвянето му, за да бъдете убедени, че е лесно и не изисква труд и време, а е така вкусно и пръхкаво както всяко оригинално бутер тесто, включително се отделят пластовете . Ползвала съм стоящ миксер, но също така може да се работи и с ръчен. Това тесто не се замесва с ръце.

БУТЕР ТЕСТО:

В купата на миксера се разбърква брашното и солта с бъркалка-перка. Добавя се на порции студеното масло, разбива се на ниска скорост и сместа трябва да стане зърнеста. В този момент се долива ледената вода и ч.л. лимонов сок. Разбърква се само докато тестото приеме водата и се сваля от миксера. Тестото е като рошава топка и едва се държи заедно, то е повече сухо, но точно така трябва да бъде.

1. Прехвърля се върху набрашнен плот, като леко се набрашнява и отгоре. Доколкото може се събира с ръце и с набрашнена точилка започва да се разточва вертикално, без много да се натиска. То не се държи стегнато, на места се разчупва, напуква се , но това не бива да ви плаши. Виждат се и парченцата масло, което е много важно. Помага се за да се събира в правилната посока , а тя е да бъде тесен правоъгълник широк около 15 см, с плоската шпатула, като се изравнява отстрани с нея. Тестото трябва да се разточи по дължина само напред и назад 3 пъти от основното тесто т.е. да е 45/15 см. За улеснение се слагат знаци от малки лепки по плота.

С ръка се изглажда, а и по този начин се добива представа дали е с гладка повърхност. Когато е разточено достатъчно сантиметри се сгъва от горната страна към средата му, а долната го покрива като книга. Изравнява се. Завива се внимателно в свежо фолио и се оставя за около 30-до 60 минути в хладилник. Аз го държах в хладилник около 40 минути. Може и да се постави във фризер, но трябва да се следи да не замръзне, не повече от 15-20 минути. Това беше първото разточване и върху фолиото се маркира час и бележка 1 - во, което улеснява запомнянето, кое е по ред разточването.

2. Второто разточване е отново да се постави тестото върху набрашнен плот, също и отгоре да се хвърли малко брашно, и така да се постави, че прегънатият край на книгата да е от лявата страна. Разточва се с набрашнена точилка, разточването му сега е много по-лесно и отново се разточва на 3 пъти по см в дължина на тестото т.е. на кубчето тесто. Сгъва се по същия начин, завива се с фолио, надписва се и отново в хладилник за същите минути.

3. Третото разточване и последно, е отново да се постави на набрашнен плот и пак да се разточи на см по 3 от големината на самото тесто което е като книга събрано. С шпатула се изравнява отстрани до хубава вертикална гладка лента. Събира се отново по същия начин, поставя се в хладилник за около 30 минути преди да се оформят сладкишите.

Когато е готово охладено се изважда, разглежда се дали се виждат все още парченцата масло и ако е така е необходимо още едно разточване, при мен ги нямаше, бяха вече поети изцяло от брашното и се подготвя да се оформя за съответния сладкиш.

4. Със сантиметър (линийка) се измерва широчината му и това дава представа как да се среже правилно. Направих правоъгълници 10/7 см, които оформих на датска кифличка, тя е точно както се прави въртележка. Намазах го с четка с малко белтък, но така че да не засягам страничните му ръбове, а само отгоре, защото бутер тестото не се намазва отвсякъде, а само отгоре, иначе ще залепнат тези прекрасни пластове, които искам да има. по средата на всяка кифличка поставих около 1/2 ч.л. сладко от малини.

Пече се на 220 градуса до хубаво зачервяване.

ИЗТОЧНИК: joyofbaking

СТЪПКИ НА РАБОТА:

1. подготовка на продукти;

2. размер означен с лепки по плота;

3. вид на замесеното тесто;

4. разточване и леко оформяне;

5. събиране на правоъгълник;

6. завиване във фолио и записване времето на изпълнение;

7. как изглежда тестото и от коя страна точно се поставя, винаги в лявата по-плътната;

8. разточване с малко брашно;

9. прегъване;

10. плик;

11. отново поставяне във фолио и означение;

12.размерване в см на тестото;

13. разточване в дълъг правоъгълник;

14. изръвняване и нарязване по съответните см;

15. свиване на датски сладкиши;

16. оформяне на сладкиша;

17. готов сладкиш и поставяне на сладкото;

18. готови и изпечени сладкиши

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря ти ,Нина, сега видях че си ги отчела с точка , там.. Сега да ти кажа, това бутер тесто не е толкова тежко, това е леката форма, не е онази рецепта която съм пуснала за кроасаните, тук е по-бързо. Удоволствие е да го работиш. Много ще ми е приятно, ако качиш и снимка от теб. Силно го препоръчвам, а освен това, ако е в повече, както съм направи аз имам едно готово и замразено и си чака времето, може и да се замрази във фризер и да го работиш когато ти се иска.
02.05.2017 23:59