Начин на приготвяне
Първо пресяваме брашното и добавяме към него содата бикарбонат.
Прибавяме предварително разтопеното краве масло, като оставяме две супени лъжици от него за пълнежа на кошничките.
Разбъркваме брашното и маслото докато се образуват трохи. Добавяме захарта, яйцето и ванилията.
Замесваме средно твърдо тесто. Намазняваме и набрашнява металните формички за кошнички. Късаме от тестото по едно топче и го разстиламе и оформяме по стените на формичките.
Подготвяме си плънката, като смиламе или счукваме орехите на едро. Към тях добавяме захарта, брашното, канелата, яйцата и останалите две лъжици краве масло.
Разбъркваме хубаво. Гребваме с лъжичка от сместа и поставяме по-малко във всяка формичка с тесто.
Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна, докато кошничките получат златист загар, а плънката хване коричка.
Оставяме изпечените кошнички да се охладят напълно и тогава ги вадим от формичките. Поръсваме с пудра захар.
Сладките са много подходящи за следобеден чай или кафе, или просто да зарадваме децата.
Ореховите кошнички от щастливите детски години са страхотни.