Начин на приготвяне
За блатовете пресейте брашното, какаото, содата и бакпулвера. Към тях прибавете двата вида захар и разбъркайте добре. В друга купа разбийте яйцата, олиото и айряна, който е в съотношение 200 мл кисело мляко и 50 мл вода.
Сипете мокрите при сухите съставки и смесете с шпатула. Накрая налейте топлото кафе и смесете добре. Разделете получената смес на две равни части.
Печете блатовете един по един във форма с подвижно дъно с размер 23 см, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Блатът е готов, когато забиете шишче в него и го извадите сухо. Оставете блатовете да се охладят напълно, после срежете внимателно всеки блат на две, накрая трябва да имате 4 хубави блата. Разбийте сметаната на крем. Заделете малко от сметаната за украса.
Сглобете тортата във формата, в която пекохте блатовете, като редувате блат и сметана, завършвайки с блат. Приберете в хладилник за 1-2 часа , като покриете тортата, за да не поема миризмите от хладилника. Извадете от формата, като прокарате нож по ръба на формата и тогава я отворете.
Намажете тортата със заделената сметана от всички страни и отгоре направете розички с шприц. Нарежете шоколада на дребно. Поръсете тортата от всички страни с шоколада. Завършете с шоколадови бонбони върху всяка розичка.