Начин на приготвяне
Бутчето се измива и се натърква с масло, мед, наръсва се с малко соев сос, сумак и червен пипер. Оставя се за няколко часа да се маринова (може да престои и цяла нощ).
Дълбока тава се намазнява (аз ползвам тази на фурната). Лукът се почиства и се нарязва на жулиени. Дъното на тавата се застила с лука. Поръсва се с малко сол и черен пипер. Бутчето се поставя върху леглото от лук, налива се виното и около 350 мл вода (да покрие дъното и не повече от средата на тавата, на височина). Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята фурна на 160 градуса за около 2 часа и 30 мин.
Докато месото се пече, приготвям гарнитурата.
Картофите обелвам и нарязвам на средно дебели жулиени. Зеления лук и джоджена режа на ситно, а спанака на ленти.
След като бутчето се е пекло 2 часа и 30 минути, изваждам тавата, махам фолито и нареждам в следния ред гарнитурата: върху омекналия или по-скоро, почти стопил се лук, поръсвам със скълцания джоджен, като повдигам бутчето и слагам и под него.
След това подреждам картофите, поръсвам с подправката за картофи. Завършвам със спанака и зеления лук. Наръсвам с малко сол. Доливам около 200-300 мл. вода. Отново слагам фолиото и пека на същата температура за около 1 час.
След това, махам фолиото, проверявам дали картофите са омекнали. С образувалия се сос поливам бутчето и оставям да се запече, за да хване коричка.