Начин на приготвяне
Сухите подправки (джоджена, розмарина, чесъна на прах, черния пипер, куркумата и солта) се стриват/смелят на ситно и се смесват с олиото. С получената хомогенна смес се намазва агнешкото бутче обилно от всички страни. Оставя се да престои на хладно поне за 2-3 часа, всъщност колкото повече - толкова по-добре.
В тавата, в която ще печем агнешкото бутче, се изсипва виното и водата, целите глави чесън се разрязват на половинки без да се белят и върху чесъна като на крачета се поставя агнешкото бутче. Върху бутчето се нарежда нарязаното на тънки ленти масло.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор по 15 минути от всяка страна (т.е. след първите 15 минути внимателно го обръщате и печете още 15 минути и от другата страна), след което печенето продължава още 1 час и 45 минути на 180 градуса.
Около час преди да извадите агнешкото добавете в тавата и пресните картофи - цели, добре измити без да се белят.
Периодично по време на печенето агнешкото бутче се облива с помощта на голяма лъжица със образувалия се сос, а при необходимост се долива допълнително по още една чаена чаша вода и чаша вино розе.
Ястието се поднася горещо, нарязано на порционни парчета, гарнирано с нарязаните на дълго картофи и половинки от вкусния печен чесън.