Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешко бутче със спанак и картофи

Агнешко бутче със спанак и картофи

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Агнешко бутче със спанак и картофи4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
34 мин.
Порции
4
"Чудихме се как да приготвим агнешкото - със спанак или с картофи, и накрая взехме най-мъдрото решение"

Необходими Продукти

  • агнешко бутче - 1 бр.
  • лук - 4 - 5 глави стар
  • картофи - 6 - 7 средно големи
  • спанак - 500 - 600 г
  • зелен лук - 2 връзки
  • бяло вино - 100 мл.
  • джоджен - 1/2 връзка
  • сол
  • черен пипер
  • универсална подправка - подправка за картофи
  • за намазване на бутчето
  • масло
  • мед
  • соев сос
  • сумак
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бутчето се измива и се натърква с масло, мед, наръсва се с малко соев сос, сумак и червен пипер. Оставя се за няколко часа да се маринова (може да престои и цяла нощ).

Дълбока тава се намазнява (аз ползвам тази на фурната). Лукът се почиства и се нарязва на жулиени. Дъното на тавата се застила с лука. Поръсва се с малко сол и черен пипер. Бутчето се поставя върху леглото от лук, налива се виното и около 350 мл вода (да покрие дъното и не повече от средата на тавата, на височина). Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята фурна на 160 градуса за около 2 часа и 30 мин.

Докато месото се пече, приготвям гарнитурата.

Картофите обелвам и нарязвам на средно дебели жулиени. Зеления лук и джоджена режа на ситно, а спанака на ленти.

След като бутчето се е пекло 2 часа и 30 минути, изваждам тавата, махам фолито и нареждам в следния ред гарнитурата: върху омекналия или по-скоро, почти стопил се лук, поръсвам със скълцания джоджен, като повдигам бутчето и слагам и под него.

След това подреждам картофите, поръсвам с подправката за картофи. Завършвам със спанака и зеления лук. Наръсвам с малко сол. Доливам около 200-300 мл. вода. Отново слагам фолиото и пека на същата температура за около 1 час.

След това, махам фолиото, проверявам дали картофите са омекнали. С образувалия се сос поливам бутчето и оставям да се запече, за да хване коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: