Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лесни усукани козунаци с аромат на нар

Лесни усукани козунаци с аромат на нар

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Лесни усукани козунаци с аромат на нар
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 6
16/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
3
"Перфектен резултат всеки път - гарантирано с тези лесни козунаци с аромат на нар"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл
  • яйца - 6 - 7 бр. ( един жълтък отделям за намазване)
  • захар - 300 г
  • прясна мая - 40 г
  • ракия - 1 с.л.
  • сол - 1/2 к.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • портокалови корички - 1 пакетче
  • ромова захар - 1 пакетче
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • масло - 100 г
  • олио - 100 мл
  • брашно - 1 100 кг
  • плънка:
  • черни стафиди - 1 пакетче
  • локум - 2 кутийки с аромат на Нар
  • филирани бадеми - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я разбъркате с една супена лъжица захар, докато се разтопи, прибавете една чаша топло мляко, поръсете с брашно. Покрийте с чиния и оставете на топло.

Разбийте яйцата със захарта и останалото мляко, прибавете ароматите.

Пресейте брашното и замесете меко тесто, разтопете маслото и смесете с олиото, прибавяйте по малко, докато месите, ако е лепкаво, добавете още брашно и отново от мазнината, удряйте в плота и разпъвайте, така ще получите конците, които са критерият за много добър козунак.

Оставете тестото покрито с домакинско фолио да втаса.

Пригответе си дълги форми от фолио, намажете с олио и поръсете с брашно. От тестото направете 6 фитила, като ги разпъвате на плота, поръсвате от стафидите накиснати в малко топла вода и коняк и нарязани парченца от локума ухаещ на Нар.

Усучете фитилите единия край в една посока, а другия - в друга, и двата ги усучете, но рехаво. Сложете готовите усукани козунаци в формите, покрийте с фолио и оставете да втасат.

Когато са готови, ги намажете с разбития жълтък, мляко и олио. Поръсете с бадеми и захар и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35 минути.

Пробвайте с дървено шишче дали е изпечен, но след 20-тата минута. Това са лесни и много вкусни ухаещи на Нар козунаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: