Начин на приготвяне
Пресейте брашното с щипка сол. Активирайте маята с малко мляко, захар 2 с. л. и брашно до гъста боза.
Разбийте яйцата с млякото и останалите продукти. Замесете тесто, нелепнещо, но пухкаво и меко, покрийте и оставете да втаса. Разделете го на 4 части, всяка част разделете на 3 части.
Вземете първите три части, и на намазнен плот и с намаслени ръце разтеглете на дълги фитили, като с пръсти плъзгайте, за да получите широки ленти.
Сложете парченца локум или сладко по ваш избор и усучете фитилите, за да останат във вътрешността.
Оплетете козуначена плитка и сложете в покрита с хартия форма. Така оформените 4 плетени козунака оставете да втасат, намажете с разбит жълтък, сложете от орехите и поръсете обилно със захар.
Печете всички козунаци с локум и орехи в загрята фурна на 160 градуса.
Печете Лесни козунаци с локум и сладко до хубав златист цвят за около 35 - 40 минути.
Коментари